De standaard

Algehele bouw:

De Abessijn is een harmonieus gebouwde kat van gemiddelde grootte. Het middelslanke lichaam is soepel en gespierd en heeft een glad aanliggende vacht met een duidelijke ticking. Een kat behoort niet hooggewaardeerd te worden omdat hij in één opzicht uitblinkt.

Kop:

Alle lijnen van de kop zijn afgerond, vooral het voorhoofd. Doordat de schedel breed bij de oren is en het snuitje afgerond, heeft de kop een gematigde wigvorm. De kaaklijn vertoont een lichte onderbreking. Bij volwassen katers zijn katerwangen toegestaan. Belangrijk in het proflel is de lichte welving bij de neusbrug; een dopje op de neus is ongewenst. Volle en stevige kin. Elegant gebogen nek.

Oren:

De grote oren zijn wijd uit elkaar geplaatst en zetten de lijnen van de wig voort, ze wijzen iets naar voren. De oren hebben een diepe schelp, met een goed behaarde binnenrand. Oorpluimpjes gewenst. Van vooren gezien moeten de lijnen van de oren de wigvorm volgen.

Ogen:

Grote, vrij amandelvormige ogen, wijd uit elkaar en schuin geplaatst; Oriëntaalse uitstraling. Kleur: Heldere diepe tint amber, hazelnoot, geel of groen.

Lichaam:

Middelgroot, vrij slank, maar goed gespierd soepel lichaam met een horizontale ruglijn.

Poten en voeten:

Slanke, elegante poten in goede verhouding tot het lichaam. Kleine, ovale voeten.

Staart:

Vrij lang, breed aan de basis en geleidelijk smaller toelopend. De punt van de staart reikt, wanneer de staart langs het lichaam gehouden wordt, tot vlak achter de schouders.

De vacht:

Korte glad aanliggende vacht, fijn van structuur maar niet zacht.

De aftekening:

Duidelijke ticking met tenminste 4 kleurbandjes (= dubbele ticking). De haarwortels zijn in de grondkleur en de haarpunten in de genetische kleur. Gepigmenteerde lijnen in de genetische kleur van de binnenste ooghoek naar de bovenkant van de kop en ook van de buitenste ooghoek naar de rand van de oren. Het haar rondom de ogen is licht gekleurd en de ooglidranden hebben de genetische kleur. De oren zijn donkerder bij de oorpunten en bij voorkeur lichter in het midden (duimafdruk). Kin, lippen en neusvleugels in de grondkleur of crème, wit is ongewenst. Overige witte aftekeningen, zoals b.v. een medaillon, zijn niet toegestaan.
Er loopt bij voorkeur een lijn in de genetische kleur van de achterzijde van de kop, over de ruggengraat en de staart waar hij overgaat in een effen punt van dezelfde kleur (aalstreep). Deze zelfde kleur loopt vanaf de tenen tot de hiel (laarsjes).
Géén zware gesloten halsband, strepen of andere aftekeningen toegestaan, alleen een vage gebroken halsband of vage streepjes op de poten worden getollereerd.

Puntentelling:

Onderdeel Punten
Kop 15
Oren 10
Ogen 5
Nek, Lichaam 15
Poten, Voeten 10
Staart 5
Vachtkleur 20
Ticking 20
Totaal: 100

Een titel wordt ingehouden als:

Er witte vlekken zoals een medaillon aanwezig zijn.
De kat gedrongen, grof of klein is of een oosters type heeft.
De kat agressief gedrag vertoont.
De kat fysieke afwijkingen als bv. een knikstaart heeft.

Niet toegestaan zijn:

Wit doorlopend tot over de keel,
Gesloten halsband,
Afwezigheid tabby tekening op de kop en rond de ogen bij volwassen katten,
Ontbreken van donkere staartpunt,
Ringen op de staart,
Teveel taankleur bij de zilvers,
Onduidelijke of niet correcte ticking,
Minder dan 4 kleurbandjes (dus geen dubbele ticking) bij volwassen katten,
Zwakke kin,
Recht profiel of stop in profiel,
Zweepstaart.

Mild getolereerde fouten zijn:

(Mits er niet meer dan twee van de volgende fouten in de kat aanwezig zijn.)

Pinch (geknepen snuit) of ontbreken van lichte welving in de kaaklijn,
Lichte of modderige oogkleur,
Ogen niet schuin geplaatst,
Zware open halsband,
Afwezigheid van aalstreep,
Afwezigheid van laarsjes op de achterpoten (doordat laarsjes tegenwoordig zelden meer aanwezig zijn wordt het wel hebben van laarsjes eerder beloond dan het niet hebben van laarsjes aangerekend),
Duidelijke strepen op de poten,
Grauwe haarbasis op groot deel van de kat,
Pluizige, zachte, te lange of te ruige vacht,
Taankleur bij volwassen zilveren katten.