De Abessijn

De Abessijn is een van de oudste korthaar katten. Zijn oorsprong vindt de Abessijn in Abessinië (tegenwoordig Ethiopië). De huidige Abessijn is de creatie van een engelse dame die de eerste katten mee heeft genomen uit Ethiopië.

Abessijnen hebben een vrij klein maar soepel, gespierd en elegant lichaam met lange dunne poten. Een lange staart met een tamelijk brede aanzet. Hun kopje is appelvormig met grote oren waardoor een mooie wigvorm ontstaat. Hun snuit is kort met een mooi gebogen profiel (geen stop). Ze hebben licht amandelvormige ogen, in kleur varierend van groen tot amber.
Het typerendste aan de Abessijn is de agoutivacht, elke haar heeft twee kleuren: een basiskleur met een ring en punt van een donkerdere kleur. Deze aftekening in de haren wordt 'ticking' genoemd. Hierdoor onstaat een "schaduwkleur" over de rug en flanken van de kat, want de buik en borst mogen geen ticking/aftekening hebben. Over de rug loopt een aalstreep die overgaat in de egale staartpunt, dit is de enige aftekening die een Abessijn op zijn lijf heeft. Tegenwoordig zijn laarsjes zeer zeldzaam (aftekeningen op de achterkant van de achterpoot tot aan de hiel). Als een Abessijn deze wel heeft levert dit altijd pluspunten op als de kat geshowd wordt.

De Abessijn heeft vier "standaard" kleuren:

Daarnaast zijn er ook nog de 'Zilver' kleur varianten, hierin is de basiskleur wit (zilver), zodat er alleen de waas van de tickingkleur overblijft.

Naast het feit dat ze heel erg mooi zijn zijn zo ook nog heel erg lief, aanhankelijk, intelligent, ondernemend en zeer ondeugend. Ze bedenken dingen die bij de gemiddelde kat nooit op zouden komen, dit is soms erg frustrerend voor ons maar dit draagt wel (voor ons) bij aan het aantrekkelijke van een Aby. Een Abessijn heeft een sterke gevoeligheid voor de emoties van hun mensen; hierdoor proberen ze het altijd weer goed te maken als ze je "boos" hebben gemaakt, ze gaan gek doen en extreem knuffelen om duidelijk te maken dat ze het allemaal niet zo bedoelden. Een Abessijn kan een hele goede vredesstichter zijn door deze karaktertrek, ze kunnen gewoon niet tegen negatieve emoties; die moeten verholpen worden op wat voor'n manier dan ook.
Omdat een Abessijn veel meer energie heeft dan je zou vermoeden moeten ze veel speelgelegenheid hebben om hun energie in kwijt te kunnen. Is dat er niet dan wordt er gebruik gemaakt van hun intelligentie om zichzelf te vermaken. Voor ons is dat minder plezierig want een Abessijn die zich verveelt heeft heel snel door dat door spullen kapot te maken hij/zij ook aandacht krijgt al is die negatief maar in zo'n geval is negatieve aandacht ook aandacht. Verder kunnen ze er absoluut niet tegen om alleen te zijn, ze hebben een andere kat nodig om mee te spelen en om hun pesterijtjes op los te kunnen laten.
Een Abessijn is door zijn intelligentie ook zeer eigenwijs; je moet ze er echt en vaak van overtuigen dat er iets is dat jij niet wilt. Als je een Abessijn echter strikt en kort probeert te houden dan zal het diertje wegkwijnen of zeer opstandig worden. Een Abessijn heeft de uitdaging van het uitproberen van de gestelde grenzen nodig om zich lekker te voelen. "Nee" zeggen heeft vaak tot resultaat dat de handeling alleen maar sneller wordt uitgevoerd, vervolgens wordt je aangekeken met een kop van: "Goed he, of was dat niet de bedoeling?"

Hierdoor betitelen wij Abessijnen als katten die niet bij uitstek geschikt zijn voor "beginners", je moet goed in je schoenen staan wil een Abessijn een gelijkwaardige kameraad zijn en niet over je heen lopen.

Maar alles bij elkaar genomen is een Abessijn een waardevolle vriend voor het leven.